Strava v těhotenstvíStrava v těhotenství je hodně důležitým pojmem, kterému by budoucí maminky měly věnovat pozornost. Svým jídelníčkem zajišťují výživu nejen samy pro sebe, ale především pro své dítě, které s láskou nosí pod srdcem. Potraviny, které těhotná žena v období těhotenství konzumuje, výrazně ovlivňují vývoj plodu a mají rovněž vliv i na budoucí stravovací návyky dítěte. I když se nedoporučuje během těhotenství razantně měnit stravovací návyky, zamyslet se nad konzumovanými potravinami je rozhodně na místě. Strava těhotných žen určitě není jen o nekontrolovatelných chutích, které je potřeba ukojit a rozhodně neplatí pravidlo, že těhotná musí jíst za dva. Pojďme se společně podívat, co by měl obsahovat jídelníček těhotných maminek.

Strava v těhotenství má svá pravidla

Těhotné ženy by se měly stravovat s rozumem a měly by přemýšlet nad tím, co vlastně konzumují. Jestliže pro své miminko chcete jen to nejlepší – a my věříme, že ano – pak si nenechte ujít následující řádky, které vám prozradí, jaké potraviny jsou pro budoucí maminky vhodné a kterým je lepší vyhnout se obloukem:

Vhodné potraviny:

  • ovoce a zelenina
  • celozrnné potraviny
  • zdravé tuky
  • nízkotučné zdroje bílkovin
  • potraviny obsahující železo a vápník

Nevhodné potraviny:

  • cukrovinky
  • velké množství ztužených tuků
  • slazené či kofeinové nápoje
  • alkohol
  • měkké nepasterizované sýry
  • transnenasycené tuky

Co potřebuje tělo těhotné ženy

Níže si představíme základní živiny, o které si tělo těhotných maminek žádá a které potřebuje – a to jak pro zdraví maminky, tak pro zdraví miminka:

Vápník
Vápník je důležitý pro vývoj kostí a zubů miminka, které se vyvíjí od 8. týdne těhotenství. V těhotenství se spotřeba vápníku zvyšuje na dvojnásobek. Zdrojem vápníku jsou sýry, mléko, jogurty a čerstvá listová zelenina.

Vitamín C
Vitamín C je výborným pomocníkem při tvorbě silní placenty, kdy zvýší její odolnost proti infekcím. Vitamín C najdete v čerstvém ovoci a zelenině. Důležité je to s vitamínem nepřehánět a dodržovat denní dávku, neboť se tento vitamín v těle nehromadí.

Vláknina
Vláknina představuje důležitou součást jídelníčku těhotné ženy. Není žádným překvapením, že těhotné ženy trpí zácpou a vláknina těmto problémům může předejít. Běžným zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina.

Bílkoviny
Potřeba bílkovin v období těhotenství stoupá, a proto je potřeba zamyslet se nad jejím dostatečným přísunem. Bílkoviny obsahují ryby, maso, ořechy, luštěniny i mléčné výrobky. Ovšem pozor – živočišné zdroje bílkovin jsou bohaté na tuky, proto si dejte pozor, co vlastně konzumujete.

Kyselina listová
Kyselina listová je potřebná pro rozvoj centrální nervové soustavy a to především v prvních týdnech těhotenství. Dokonce platí, že v prvních třech měsících gravidity potřebuje těhotná žena trojnásobek množství kyseliny listové než obvykle. Kyselinu listovou je potřeba užívat v tabletách. 

Fotografie publikována se svolením Nenetus FreeDigitalPhotos.net