Učíte na základní škole vaření a rádi byste tentokrát zkusili uvařit něco ze španělské kuchyně? Při příležitosti dne evropských jazyků se jeví zavítání do španělské kuchyně jako skvělé obohacení netradičního školního dne.

Pestrá španělská kuchyně nabízí nespočet možností k vaření

Ve španělské kuchyni se objevují prvky stravování Arabů a Židů, stejně jako nového světa. Španělsko bylo v období novověku jednou z důležitých koloniálních zemí a mnoho z tehdejšího „nového světa“ se objevuje dodnes v moderní španělské gastronomii. Ve středověku žili na Pyrenejském poloostrově dlouhá století Arabové a Židé, kteří zde rovněž zanechali své stopy. Díky geografické poloze je možné ve španělské kuchyni poznat také prvky francouzské kuchyně. Tak jako v každém přímořském státě tak také ve Španělsku se najdou jídla, která jsou typická, jak pro celou zemi, tak jen pro určitý region. Při přípravě španělských pokrmů se jen stěží obejdete bez španělských potravin, jako jsou olivového oleje, česneku, cibule, rajčat či paprik. Španělé si rádi pochutnají na zeleninových salátech, stejně jak ona studené polévce zvané gaspacho. Jde o hustou studenou polévku, která se připravuje z rozmačkané směsi rajčat, paprik, česneku, cibule, strouhánky, citrónu a oleje. Jen stěží si lze představit vaření španělských pokrmů bez koření. Díky vlivu Arabů se používá oblíbený šafrán, římský kmín a med.

Co ochutnat ze španělských potravin?

Žáci stejně jako jejich učitelé si rádi pochutnávají na nejrůznějších sladkostech. Také mezi španělskými delikatesami najdete lahůdky, které si zamilujete již při prvním ochutnání. Portfolio gastro balení španělských potravin si můžete prohlédnout zde www.bmcbrno.cz/gastro-baleni. Pro španělské delikatesy je charakteristická nezaměnitelná chuť, dlouhodobá trvanlivost i výjimečná kvalita. Pochutnejte si na chobotničkách na galicijský způsob, chorizu nebo dokonce džemu z výběrového tropického ovoce. Také jamón si zaslouží pozornost Vašich chuťových pohárků. Vaření ze španělských potravin Vás bude bavit a navíc netradičně obohatíte jeden ze školních předmětů.