Domácí jogurtDůvodů, proč si vyrobit chutný domácí jogurt, je celá řada. Jeho příprava vůbec není tak složitá, jak si většina lidí myslí, navíc vás jeho výroba nevyjde draho a jako třešničku na dortu lze určitě označit skutečnost, že je daleko zdravější nežli jogurty, které si můžete koupit v obchodě. Bílý domácí jogurt využijete na mnoho způsobů – můžete si jej ochutit ovocem, marmeládou nebo pouze cukrem dle vlastní chuti, připravit z něho můžete domácí zálivku na saláty nebo ho můžete dát zmrznout a mít tak výtečnou zmrzlinu. V dnešním článku vám pomůžeme s výrobou domácího jogurtu – a to jak s jogurtovačem, tak i bez něj!

Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače

Na přípravu dvou skleniček domácího jogurtu budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 4 lžíce kvalitního bílého jogurtu s živou kulturou
  • sklenice pro uložení
  • metličku na míchání

Postup:

Vezměte si středně velký hrnec a dejte jej na pár vteřin na sporák. Poté do něho nalijte litr mléka a pomalu jej přiveďte k varu. Jakmile se mléko začne vařit, nechte ho za stálého míchání probublat cca 5 minut a poté odstavte ze sporáku. Připravte si misku větší nežli použitý hrnec a zaplňte jej do poloviny studenou vodou. Vezměte hrnec s převařeným mlékem, ponořte jej do misky s vodou a co nejrychleji ho zchlaďte na 40°C. Teplotu zjistíte tak, že do mléka ponoříte malíček a v případě, že ho ponořený neudržíte více jak 5 vteřin, pak je mléko ještě moc horké. Sklenice připravené na jogurt vložte na pár vteřin do mikrovlnné trouby pro zahřátí a sterilizaci. Poté do každé sklenice dejte po dvou lžičkách jogurtu a ten zalijte menším množstvím mléka. Dobře promíchejte, zalijte zbylým mlékem a ještě jednou promíchejte. Sklenice s domácím jogurtem dobře uzavřete a zabalte pokud možno do peřiny, aby zůstaly teplé po dobu 4-6 hodin.

Jak vyrobit domácí jogurt s pomocí jogurtovače

Příprava domácího jogurtu s jogurtovačem je hodně podobná výše zmíněnému postupu. Mléko zahřejete na 80°C a poté rychle zchladíte na 40°C. Smícháte s bílým jogurtem, dobře promícháte a nalijete do připravených sklenic. Ty dobře zavíčkujete a vložíte do zapnutého jogurtovače, kde jogurt necháte zrát po dobu 6 hodin.

Obrázek: pixabay.com